Opening cruiseseizoen Rotterdam

7 mei 2014 door  
Opgeslagen in Cruisenieuws

port-of-rotterdam

Het cruiseseizoen in Rotterdam begint deze week zo druk dat er kunstgrepen nodig zijn om de schepen aan te meren. Want twee van die reuzen tegelijkertijd aan de Wilhelminapier, dat past eigenlijk niet.

De kleurige AidaStella opent het bal der oceaanpaleizen. Ze komt morgenochtend voor het eerst in Rotterdam en brengt ruim tweeduizend vakantiegangers mee. Het schip, dat precies twaalf uur blijft, is het voorprogramma voor zaterdag, als zich twee cruisereuzen in het centrum van de stad melden.

Bron: AD.nl

AIDAstella-rotterdam

Zaterdag loopt eerst het HAL-vlaggenschip Rotterdam binnen, na een lange reis vanaf Singapore en Mumbai via de Middellandse Zee naar Rotterdam, later gevolgd door de Royal Princess, die na haar Transatlantische oversteek onderweg is naar Kopenhagen. Omwille van de ruimte komen ze kont aan kont te liggen. Dan nog zijn ze samen langer dan de kade en zal de boeg van de Royal Princess een stuk buiten de pier steken. Met haar 330 meter is ze bijna 100 meter langer dan de Rotterdam. Om de Royal Princess toch stevig vast te leggen, komt er een tijdelijke boei waaraan de trossen kunnen worden vastgemaakt.

Royal Princess

Het blijft uniek voor Rotterdam, twee cruiseschepen op één dag. Maar drie maal eerder is het in de Rotterdamse cruisehistorie voorgekomen dat vakantieschepen er tegelijkertijd te bewonderen waren. Zo lagen er twee jaar geleden twee schepen van Holland America Line; de Rotterdam en de Ryndam.

“Het aanleggen van die boei is pas een keer eerder gebeurd,” vertelt Tie Schellekens van het Havenbedrijf Rotterdam, “de vorige keer is ruim 10 jaar geleden”. Dat was in 2003, toen de HAL-schepen Rotterdam en de Oosterdam met de neuzen naar elkaar toe aan de Wilhelminapier lagen. “We doen het graag. We vinden het belangrijk dat ze komen.”

Vier jaar later deden de Queen Elizabeth 2 en het zusterschip Queen Victoria tegelijkertijd Rotterdam aan, maar ze kwamen niet naast elkaar te liggen: Queen Elizabeth 2 meerde aan in de Waalhaven, terwijl de Queen Victoria aanlegde bij de Wilhelminapier. Het komt de rest van dit jaar niet meer voor dat de Wilhelminapier dubbel bezet is. Na deze drukke week zal nog 21 maal een cruiseschip te bewonderen zijn.

Rotterdam wint aan betekenis
Die aantallen steken nog karig af tegen de zestig calls voor IJmuiden en de 140 in Amsterdam, maar Rotterdam wint op de cruisekalender aan betekenis, betoogt directeur Mai Elmar van Cruise Port Rotterdam. Dat Rotterdam als leuke stad is getipt door de hippe reisgids Rough Guide en de New York Times heeft geschreven dat de stad een must see is, is ook bij de cruisereiziger overgekomen. “Geregeld krijg ik al complimenten van passagiers die hier de bijzondere modewinkels van jonge ontwerpers hebben ontdekt”, zegt Elmar.

Vijftig procent van de cruisereizigers boekt voor aankomst in Rotterdam een excursie naar Amsterdam, Delft, de bollenstreek en Kinderdijk, zegt ze. “Van die andere helft gaan er heel veel Rotterdam in. Trouwens die excursies duren meestal een uur of vier, dus ervoor en daarna gaan mensen ook nogal eens deze stad in.” Dat de passagiers onmiddellijk na aankomst in Rotterdam naar de Amsterdamse grachten hollen, is volgens Elmar ‘dus pertinent niet waar’. “Van de winkeliers en de Rotterdamse musea hoor ik altijd dat ze het meteen merken wanneer er weer een cruiseschip ligt. Ze draaien gewoon meer omzet.”

Reageer!

Laat weten wat jij van dit artikel vindt...
Kom je hier vaker? Regel een plaatje bij jouw reacties m.b.v. een gravatar!

*