Cruisemarkt groeit

13 maart 2013 door  
Opgeslagen in Cruisenieuws

De Nederlandse cruisemarkt blijft groeien: 12% meer cruisepassagiers in 2012! En voor het eerst is de grens van 100.000 gepasseerd. Dit maakte voorzitter Nico Bleichrodt van de Dutch Cruise Council bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers in het Mövenpick Hotel in Amsterdam. Met deze positieve ontwikkeling onderscheidt de cruisesector zich van de totale reisindustrie, die vorig jaar op een min van 5,2% in passagiers uitkwam. Ook voor 2013 zijn de verwachtingen positief.

Vooral cruises naar Noord- en West-Europa scoorden vorig jaar zeer goed en realiseerden een verdubbeling van het aantal passagiers. De Middellandse Zee en de Zwarte Zee deden het wat minder, daarentegen neemt de vraag naar cruises naar de Indische Oceaan/Arabische staten toe. Ook Atlantische eilanden verwelkomden meer Nederlandse cruisereizigers.
Andere sectoren in Nederland profiteren eveneens van deze groeiende markt, nu steeds meer rederijen een Nederlandse cruisehaven kiezen als vertrekpunt van hun cruises of Nederland als bestemming in hun vaarschema’s opnemen. In 2012 deden 229 schepen Nederland aan, een groei van 24% t.o.v. 2011 (171 aanlopen).

Europa positief
In vergelijking tot andere Europese markten doet Nederland het goed, de totale cruisemarkt is in Europa 1% gegroeid naar bijna 6,1 miljoen passagiers in 2012. Vooral de West-Europese landen lieten een positieve ontwikkeling zien. Zo realiseerde Duitsland een stijging van 11%, Denemarken 16% en Frankrijk 9%. Italië en Spanje presteerden helaas minder goed en lieten een daling zien van respectievelijk -9% en -18%.

Verwachtingen Nederlandse cruisemarkt
De Dutch Cruise Council verwacht de constante groei komende jaren te continueren. ‘Onderzoek wijst uit dat er nog veel potentieel in de markt zit. Het grote publiek is nog onvoldoende bekend met de cruisevakantie als keuze. Daar zullen wij ons de komende jaren op richten. Ons streven is een marktpenetratie van 1%, dit komt neer op 160.000 passagiers’, vertelt Bleichrodt.

Aansluiting bij CLIA
Dit jaar treedt de Dutch Cruise Council toe tot Cruise Lines International Association (CLIA) en zal vanaf 1 september 2013 operationeel verdergaan als CLIA Nederland. CLIA is ’s werelds grootste en de toonaangevende organisatie voor de cruisesector en vertegenwoordigt de belangen van cruise- en riviercruiserederijen, reisagenten, havenautoriteiten en cruise industriepartners. Sinds de bekendmaking van het nieuwe organisatiemodel van CLIA in december 2012, hebben tien nationale en regionale cruise associaties zich bij CLIA aangesloten. Dit nieuwe model, waarbij verschillende associaties nu worden verenigd in één organisatie, weerspiegelt de dynamische structuur en continue groei in de cruise-industrie en de behoefte aan eenduidige communicatie en heldere regelgeving.

Reageer!

Laat weten wat jij van dit artikel vindt...
Kom je hier vaker? Regel een plaatje bij jouw reacties m.b.v. een gravatar!

*