Cunard Cruise Line

2 november 2013 door  
Opgeslagen in Cunard Cruise Line, Rederijen

Cunard Queen Elizabeth

De Cunard Line is een Brits-Amerikaanse rederij vooral bekend om klassieke oceaanlijners zoals de Queen Mary en moderne cruiseschepen.

Ontstaan
In 1838 besloot de Britse regering dat er een reguliere scheepsverbinding moest komen tussen Engeland en de Canadese stad Halifax, onder andere om post te vervoeren. De in Canada geboren Samuel Cunard won het contract om deze scheepsverbinding te verzorgen. In 1840 ging de rederij van start met een viertal houten stoomschepen, waaronder de Britannia, toentertijd een van de eerste trans-Atlantische passagiersschepen ter wereld. De vier schepen waren vergeleken met hun concurrenten uit de tijd niet opzienbarend. Toch werd de rederij een succes omdat de verbinding frequent en betrouwbaar was. Zo hamerde Cunard meer op veiligheid dan op snelheid. Vanaf 1863 voer Cunard ook tussen Liverpool en New York. In deze periode werden de houten schepen vervangen door metalen schepen. Samuel Cunard overleed in 1865.

De jaren ’60 stonden in het teken van de opkomst van het verkeersvliegtuig. Deze ontwikkeling maakte het trans-Atlantische passgiersscheepvaartverkeer onrendabel. Rederijen als Cunard gingen zich toeleggen op cruises en vracht. De klassieke oceaanlijners werden afgedankt en vervangen door de Queen Elisabeth 2, dat beter geschikt was voor cruises door warme gebieden. Begin jaren ’90 ging het door een aantal blunders van de rederij slecht met Cunard. Het werd in 1998 gekocht door de Carnival Corporation & plc voor een bedrag van 500 miljoen dollar. Carnival zette de Queen Elisabeth 2 onder de naam Cunard in de markt voor luxe cruises met Britse kwaliteit. Ook begon Carnival met de bouw van een nieuw Cunard cruiseschip. De Queen Elisabeth 2 werd in 2004 vervangen door de Queen Mary 2. Cunard is vooral actief in het Caraïbisch gebied.

Tegenwoordig heeft Cunard drie schepen in de vaart. De Queen Mary 2, de Queen Victoria (II) en sinds 2010 ook de MS Queen Elizabeth.
De Queen Mary 2 was, op het moment van tewaterlating in 2003, het grootste passagiersschip ofwel lijnschip ooit gebouwd.
In april 2006 verloor ze de titel “grootste cruiseschip” aan de Freedom of the Seas.

Reageer!

Laat weten wat jij van dit artikel vindt...
Kom je hier vaker? Regel een plaatje bij jouw reacties m.b.v. een gravatar!

*